ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
ΦΥΤΕΥΣΗ: Ηκαλλιεργεια του ξεκινα συνηθως με σπορο την Ανοιξη η το φθινοπωρο σε περιοχες χωρις παγετους.Σπερνουμε απευθειας στην τελικη θεση,σε βαθος 6 χιλ. και σε αποσταση 30 εκ. μεταξυ τους.Τα πιο ρωμαλεα νεαρα φυτα ειναι εκεινα που θα δωσουν τους πιο νστιμους και γλυκους <<βολβους>>.Ξεχωνουμε και αντικαθισταμε τα φυτα καθε τρια χρονια.
ΠΟΤΙΣΜΑ: Ποτιζουμε τακτικα την Ανοιξη και το Καλοκαιρι.Επαρκης υγρασια γυρω απο τις ριζες εξασφαλιζει γλυκια και σαρκωδη βλαστηση.Ελαττωνουμε τα ποτισματα απο τα μεσα του φθινοπωρου.
ΛΙΠΑΝΣΗ: Δεν χρειαζεται επιπλεον λιπασμα αν το εδαφος ειναι γονιμο.Αν δεν γνωριζουμε τη συσταση του εδαφους,ενσωματωνουμε πληρες και ισορροπημενο λιπασμα πριν απο τη φυτευση.Προβληματα δεν αντιμετωπιζει ιδιαιτερα.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΣΥΛΛΟΓΗ: Συλλεγουμε φυλλα οποτε θελουμε,απο το τελος της ανοιξης μεχρι το τελος του καλοκαιριου.Οι σποροι συλλεγονται οταν ωριμασουν,αργα το καλοκαιρι.Καθως πλησιαζει ο καιρος τους,πρεπει να επιθεωρουμε τακτικα τα φυτα ωστε να μαζευουμε τους ωριμους σπορους πρωτου πεσουν.Ξεχωνουμε τη σαρκωδη βαση οποτε τη χρειαστουμε.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Αποθηκευουμε τους αποξηραμενους σπορους σε αεροστεγη βαζα.Τα φυλλα χρησιμοποιουνται φρεσκα επειδη χανουν τη γευση τους οταν ξεραθουν.
ΚΑΤΑΨΥΞΗ: Ματσακια φυλλων συσκευασμενα σε σακουλες η αλουμινοχαρτο καταψυχονται για περισσοτερους απο εξι μηνες.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ: Κρυο αφεψημα απο σπορους μαραθου δινει μια αναζωογονητικη λοσιον προσωπου,η οποια λεγεται οτι απαλυνει της ρυτιδες και τονωνει το δερμα.ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Οι σποροι οι οποιοι βοηθουν στη πεψη,ειτε τρωγονται ωμοι ειτε προστιθενται σε φαγητα ακεραιοι η τριμμενοι.Φρεσκα ψιλοκκομενα φυλλα μπαινουν σε πολλα πιατα κυριως σε ψαρια,ζυμαρικα και πατατες.Ηλευκη σαρκωδη βαση του φυτου τρωγεται ωμη η μαγειρεμενη.ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Ολα τα μερη του μαραθου λεγεται οτι βοηθουν στην πεψη,κανουν καλο στα ματια και περιοριζουν ελαφρως την ορεξη.Ενα ροφημα παρασκευασμενο απο σπορους ειναι ελαφρυ καθαρτικο.Το μασημα των σπορων αρωματιζει την αναπνοη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου